Gå til hovedindhold

Enhedslisten fik sat rødt og grønt aftryk i strategi for Århus kommunes CO2 neutralitet i 2030

Enhedslisten fik indført, at kommunen vil støtte boligorganisationer m.fl. i at opsætte solceller på tage samt at der skal være lokalt ejerskab af vedvarende energianlæg, og at der kun må opsættes solceller i sårbare drikkevandsområder, hvis solcellerne ikke afgiver giftige stoffer til jorden.

  • Læs op

Indhold

    Byrådets partier og løsgængere indgik i går et forlig om strategi for den klimahandlingsplan der skal byrådsbehandles og i offentlig høring i efteråret 2024.

    Strategien vil også danne udgangspunkt for kommende forhandlinger om ny såkaldt grøn mobilitetsplan for Århus.c

    Så nu får Århus Kommune snart mere skov til rekreation og til produktion, flere vindmøller samt 1600 hektar solceller. Enhedslistens fik indført, at kommunen fremover vil støtte boligorganisationer, andelsforeninger m.fl. i at opsætte solceller på deres tage - hvilket der hidtil har været opsat mange forhindringer for.

    Enhedslisten fik også med, at der skal være lokalt ejerskab af vedvarende energianlæg, og at der kun må opsættes solceller i sårbare drikkevandsområder, hvis det kan dokumenteres at solcellerne ikke afgiver giftige stoffer, som PFAS, til jorden.

    Aftalen er dog ikke uden knaster. Alle partier har måttet bøje sig på krav. Også Enhedslisten.

    Et af de helt store fokusområder er Carbon Capture - fangst og opmagasinering af udledt CO2 fra forbrænding. Her er der store usikkerheder og problemer. Fangst af CO2 som vejen til CO2 neutralitet har ikke groet i Enhedslistens have; vi så hellere at budgettet bruges på at reducere emissioner. En del af Carbon Capture som vi i særdeleshed ikke bryder os om, er finansieringen via salg af klimakreditter, hvor andre udledere kan købe sig aflad. Enhedslisten fik indført, at det er byrådet, der fastsætter rammerne for de kreditter, så der i det mindste er demokratisk kontrol med dem.

    Enhedslistens byrådsmedlem Solveig Munk udtaler: ”Vi havde gerne set større ambitioner for reduktionen af CO2 udledning fra biler og anden transport gennem byen. Vi havde også gerne set et princip fastslået om renovering af bygninger frem for nedrivninger. Og vi havde gerne slået fast, at der skal etableres vindmøller på Århus Havn, som er vedtaget af byrådet. Det kommer vi fortsat til at kæmpe for i de kommende forhandlinger og beslutninger. De fremtidige handlinger vil vise om strategien er for fugle på taget eller reelle CO2 nedbringelser

    Sidst opdateret: 30. april 2024